Ayna olarak rotamızı bu hafta Baltıklara doğru çeviriyoruz. Estonya’nın başkenti Tallinn’den renkli görüntüler ve ilginç manzaralarla karşınızdayız.
Tallinn’de toplu taşıma araçları ücretsiz.
Tramvaylar, otobüsler, troleybüsler başkentte bedava. Bu uygulamadan faydalanabilmek için bu şehirde oturuyor olmanız ve taşıma kartınızın olması yeterli. Tallinn insanı böyle bir uygulamadan oldukça memnun. Şehir belediyesi de ücretsiz toplu taşıma ile trafik sıkışıklığını önlemeye katkıda bulunduklarına inanıyorlar. Tabi en büyük katkı çevre bilincinin oluşması ve solunan havanın daha da temiz hale gelmesi.
Eski şehir 15. yüz yılı yaşıyor.
Eski şehirde herkesin kendisini Ortaçağ'da hissetmesini sağlamak için gereken ortam oluşturulmaya çalışılıyor. Tarihi binaların arasında tarihi kostümlerle dolaşan insanlar ziyaretçilere adeta geçmişe bir yolculuk yaptırıyor. Eski şehirde dolaşırken badem satan çok sayıda seyyar tezgaha rastlıyoruz. Yalnız bu bademler baharatlar ve şekerle kavrulmuş Estonya’ya özel bademler.
Sipsik Eston çocukların vazgeçilmez oyuncağı.
Estonya’daki mağazaları dolaşırken mutlaka bir sipsiğe rastlayabilirsiniz. Sipsik bütün Eston çocukların kalbinde taht kurmuş bir oyuncak. Sipsiğin ortaya çıkış hikayesi ise çok ilginç. Hikaye kitapları ve kuklaları olan sipsiğin ilginç hikayesi Ayna’da.
Sabah açılana dek kimse bu kapıdan içeriye giremiyor.
Başkent Tallinn’de eski şehir aşağı ve yukarı şehir olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yukarı şehirde yönetici sınıf yaşarken, aşağı şehirde halk yaşıyormuş. Eski şehirde gördüğümüz 400 yıllık kapı her akşam 9’da kapanıyormuş. Sabah açılana dek kimse bu kapıdan içeriye giremiyormuş. İşte bu tarihi kapıdan çekimlerimize devam ediyoruz.
Bu lokanta’daki yemekler orta çağdan kalma.
Eski şehrin meşhur lokantaların birine geliyoruz. Geleneksel kostümlü garsonların hizmet verdiği lokantada yine geleneksel ortaçağ müziğinin canlı performansını dinliyor müşteriler. Ortam orta çağa o kadar uygun hale getirilmiş ki bu lokantada elektrik bile yok. Masamıza gelen yemeklerin sunumu da yine o dönemi yansıtıyor.
Kuleye ancak 258 basamağı çıkarak ulaşabildik.
Tallinn’i kuşbakışı seyretmek için St. Olaf kilisesinin çan kulesine çıkıyoruz. Kulenin yüksekliği 124 metre. 258 basamağı tırmanarak çıktığımız seyir terasından manzara mükemmel. Kuleden ufak bir ayrıntı ise tarihte bu kuleye farklı zamanlarda 9 kez yıldırım düşmüş.
Eston öğrenciler Türkçe konuşuyorlar.
Estonya’nın bir devlet okulunda Türkçe dersindeyiz. Bu okulda Estonyalı öğrencilere Türkçe öğretiliyor. Estonya Ticaret Eğitim ve Kültür Derneğinin girişimleriyle seçmeli ders olan Türkçe eğitimi Estonya’da 2 devlet okulunda var.
Estonya bölümümüzün fragmanını izlemek için tıklayınız: http://www.youtube.com/watch?v=DNqZX6faEts&feature=youtu.be