Ayna Programı :: Web Sitesine Hoşgeldiniz ::
Ayna
Ana Sayfa | Hakkımızda | Bize Yazın | İletişim | English | Açılış Sayfam Yap | S.Kullanılanlara Ekle 07-09-2024
Türk vatandaşlarına vize UYGULAMIYOR! (YENİ BÖLÜM)
 
   
Ayna'daki Evliya Çelebi
En uzun soluklu gezi-belgesel programı Ayna, 19 yıldır dünyayı ekranlara yansıtıyor. Aksiyon dergisinin Saim Orhan ile yaptığı röportajı buradan okuyabilirsiniz.

Hac ve umreyi saymazsak, vize sınırlaması ve maddi yetersizlikler gibi sebeplerle baÅŸka ülkelere yeterince seyahat edemeyen Türk halkı, televizyon kanallarındaki gezi programlarına büyük bir raÄŸbet gösteriyor. Uzun yıllardır dünyayı dolaÅŸan ve önemli bir izleyici kitlesi olan programlardan biri de Ayna. 19 yıl önce Azerbaycan’da deneme yayınları yapan Zaman Televizyonu’nda baÅŸlayan, sonra Samanyolu TV’de devam eden Ayna’nın serüvenini, programın yapımcısı ve sunucusu Saim Orhan’dan dinledik.

Ayna, ilk yıllarda Arena ve DeÅŸifre gibi haber-araÅŸtırma formatında yayınlanır. Türkiye’deki domuz çiftlikleri, misyonerlik faaliyetleri, Topkapı Sarayı’nın yaÄŸmalanması gibi araÅŸtırma dosyalarına imza atar. Yapım ekibi, o dönem gündemdeki misyonerlik faaliyetlerini yürüttüÄŸü iddia edilen SOS Çocuk Köyleri’nin yurt dışı ayağını araÅŸtırmak için Mısır’a gider. Haber dosyasının yanı sıra bir de gezi programı hazırlanır. Böylelikle haber ve gezi formatı bir arada izlettirilir. Bu format 1999’a kadar devam eder. Ayna, Saim Orhan’ın dil eÄŸitimi için New York’a gidiÅŸiyle yayına iki sene ara verir. Orhan’ın dönüÅŸünden sonraysa sadece gezi-belgesel formatıyla seyirci karşısına çıkar. Pakistan’la baÅŸlayan yolculukları, bugün 130 ülkeye ulaşır.

Ayna, Türk televizyonlarında ilklere imza atar. Günümüzde hâlâ 1970’li yılların yaÅŸandığı Yakutistan’a giden, Kenya ve Moldova’daki Osmanlı kalelerini seyirciyle buluÅŸturan, 3777 metre ile dünyanın en derin madeni olan Güney Afrika’daki Savuka Altın Madeni’ne inen ilk Türkiyeli televizyon ekibi olur. Ayrıca, 1931’de Bulgaristan’a hurda kâğıt fiyatına satılan Türk arÅŸivlerini Bulgar Millî Kütüphanesi’nde bulur, dünyadaki Türk Kolejleri’ni ilk kez ekrana taşır.

Kapalı toplum özellikleri taşıyan Türkiye’nin uzak coÄŸrafyalarda tanınmadığını gezdikçe fark eden Saim Orhan’a göre iÅŸ adamınız, siyasetçiniz, kültürel temsilciniz ülke dışında yoksa, dünya sizi bilemez. En son döndüÄŸü ülkelerden biri olan Angola’dan örnek veriyor. Türkiye’den söz edince insanların yüzüne garipçe baktıklarını anlatıyor. 27 yıl iktidarda kalmış Zambiya Devlet BaÅŸkanı’nın da Türkiye hakkında hiç fikri yokmuÅŸ.

Gezi-belgesel programlarının bu konudaki gücüne vurgu yapıyor Orhan. Ayna’ya gelen postalardan fikir deÄŸiÅŸimlerini görmek mümkün. Programdaki röportajlar ve üniversite ziyaretleri, ülkelerle ilgili ödevinde yardım talep eden öÄŸrenciyi, yurt dışında eÄŸitim almak isteyen genci, ticaret yapmaya hevesli iÅŸ adamlarını eyleme geçiriyor. Amaçlarının ufuk açmak, dünyaya karşı yabancılıkları kaldırmak olduÄŸunu ifade eden Orhan, seyircilere teker teker yardım ediyor. Onları talepleri doÄŸrultusunda yönlendiriyor. Bu sebeple televizyonun eÄŸlendirme iÅŸlevinin yanında bilgi aktarımına vurgu yapıyor. Saim Orhan’a göre Ayna’yı türdeÅŸlerinden ayıran özelliklerinden biri bu. Bunun yanında Gambiya’daki ısırmayan timsahları, Amazon Nehri’ndeki anakonda ve piranhaları, karada yaÅŸamayı uÄŸursuzluk sayan Filipinler’deki Baççao kavmini, ‘dana burnu’ yiyen insanları ekrana taşımaktan da geri durmuyor.

Ayna’nın bir diÄŸer iddiası ise takipçilerinin hemfikir olduÄŸu, izleyene sunucuyla birlikte dünyayı geziyor hissi vermek. Programda “Bir Türkiye vatandaşı yurt dışına çıktığında nerelere gider, hangi konulara ilgi duyar, nasıl tepkiler verir, ne gözle bakar, ne yer?” sorularını cevaplamaya çalışıyor Saim Orhan. Bu duyguyu kuvvetlendirmek için sunumları için özel bir çaba sarf etmeden oldukça doÄŸal davranan Orhan, aldıkları geri dönüÅŸlerde hedeflenen manzarayı görmekten memnun. Anadolu’ya yaptığı gezilerde takipçi kitlesinin her yaÅŸ ve kesimden olduÄŸunu görmek onu biraz ÅŸaşırtmış. Çünkü gezi-belgesel programı izleyicisinin, dünyaya meraklı, çok gezen, en az senede bir yurt dışına çıkan kiÅŸiler olduÄŸunu düÅŸünürmüÅŸ.

Orhan, gezdiÄŸi onlarca ülke arasında Grönland’ı ayrı bir yere koyuyor. Eksi 30-40 derecede kalınlığı 3 bin metreyi bulan buzulların üzerinde bir hayat, karada yaÅŸayanlar için alışılmış deÄŸil çünkü. Yazın 6 ay hiç  batmayan bir güneÅŸe, Disko Körfezi’ne her gün 20 milyon ton buzulun akışına, aysberglerin deniz üzerinde yüzüÅŸüne tanıklık etmek Orhan için en sıra dışı tecrübelerden biri.

Seyahatleri arasında en unutamadığı ise Afganistan. 1996’da iç savaşı yaÅŸayan ülkede, gazeteciliÄŸin verdiÄŸi refleksle cepheye giderler. Åžeyh Ahmet Mesut’la, RaÅŸit Dostum’la görüÅŸürler. Cephe önlerinde ilerlerken üzerlerine bombalar yaÄŸmaya baÅŸlar. Etraftaki duvarlar yıkılır, aÄŸaçlar devrilir, zor bela yara almadan kurtulurlar. KarşılaÅŸtıkları savaÅŸ gerçeÄŸi ise onları derinden etkiler. Teneke kaplarda yemek yiyen askerler, dibinde bombalar patlarken tarlasını sulayan çiftçi, düÄŸün yapıp eÄŸlenenler, kendi yiyemese de misafirine bulup buluÅŸturan Afgan halkının hâli ona çok tesir eder.

“Hem geziyor hem de program yapıyorlar” dedirten Ayna’nın iÅŸi sanıldığı kadar eÄŸlenceli deÄŸil aslında. Hedef ülke hakkında okunacak kitaplar, özel izinler için büyükelçilikle, bakanlıklarla yapılan yazışmalar, 10 saat havalimanında bekleyiÅŸler, yazın 50 dereceye varan nemli sıcaklarda günlerce dış mekân çekimi, kamera objektifine karşı tepkiler, mutfak kültüründe farklılıklar, kalacak yer problemi vs... Bu saydıklarımız senede birkaç defaya mahsus zahmetler olsa baÅŸ edebilmek daha kolay olurdu. Ama ayda iki-üç, bazen dört kez yapılan zorlu yolculuklar Ayna’nın ekrana yansımayan görüntüleri arasında. ÖrneÄŸin Yemen’de bir kadını görüntülemek istediniz, kadın yerden kaptığı taÅŸla sizi kovalayabilir. MoÄŸolistan’da dışarıda sıcaklık eksi 20 dereceyken kıl çadırlarda ısınmak zorunda kalabilirsiniz. Burma’da (Myanmar) musluktan içtiÄŸiniz su sizi yataklara düÅŸürebilir.

Bu kadar dünya görmüÅŸ birini karşımızda bulmuÅŸken farklı geleneklere ait yeme içme kültürlerini merak ediyoruz. Orhan, “Et yemeklerini en güzel biz yapıyoruz zannederdim ama Arjantin ve Brezilya bu iÅŸte çok iyiler.” diyor. Meksika’nın kuyu kebabı, Arjantin’in Asado’su favorileri arasında. 5 bin yıllık Çin mutfağını pek tutmamış. Anadolu damak tadına aykırı olduÄŸu görüÅŸünde. Ä°talya’da sıradan bildiÄŸimiz makarnanın soslarla nasıl muhteÅŸem ana yemek hâline geldiÄŸinden bahsediyor. Mısır ve Sudan’ın ‘ful’u (bakla ezmesi), Ürdün’ün ‘mensef’i, Orhan’ın beÄŸendiÄŸi tatlar arasında.

Dünya kazan Ayna kepçe misali dolaÅŸan ekip, heyecanını hiç kaybetmiyor.Kıtaları gezen ekibin sözcüsü Orhan, hiçbir coÄŸrafyayı Türkiye’ye deÄŸiÅŸmiyor. Dönüp dolaşıp ülkesine döneceÄŸini bilmek onu rahatlatıyor. Program yönetmeni eÅŸi ise eve zar zor yolu düÅŸen Orhan’ın en büyük destekçisi.

Ä°zleyiciden raÄŸbet görerek ödüllerin en güzellerinden birini alan Ayna’ya, geçtiÄŸimiz hafta anlamı çok büyük olan bir ödül daha verildi. Türkçe Olimpiyatları Organizasyon Komitesi, UNESCO’nun 2011’i  ‘Evliya Çelebi Yılı’ ilan etmesi dolayısıyla Saim Orhan’ı ‘Evliya Çelebi Ödülü’ ile ödüllendirdi.



2011-07-04 11:26:42



facebook furl linkibol digg del.icio.us yumiyum
oyyla bagcik technorati twitter ffeed

YAZDIR

ARKADAŞINA GÖNDER

YORUM EKLEYİN
 Lütfen yorum, eleştiri ve beklentilerinizi bize iletin.
Adınız :
Emailiniz :
Yorumunuz :
  
Yorum sayısı : 6 Bütün yorumlar...
sanem 2013-11-17 14:09:58 - 
Selamlar!Şimdiye kadar yayınlanmış olan programlarınızı edinmek istiyorum.elinizde arşiv şeklinde edinebileceğimiz bir set mevcutmudur?ınternetten hepsini tek tek indirmek zor olmktadır.ülke-ülke şeklinde programlarınızın tamamını nasıl edinebilirim.telesekreterinizede bu konuyla ilgili mesaj bırakmıştım .lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim.sizden haber bekliyorum.iyi çalışmalar.

güldane bahadır 2012-04-02 16:43:58 - 
Merhaba Saim Bey!Bir öğretmen olarak proğramınızı severek ve ilgiyle, begenerek izliyorum. Gittiğiniz her ülkede bende gitmiş gibi oluyorum. Kendimi sizin yerinize koyarak izliyorum. Bilgimizi kültürümüzü de artırdığınızı görüyorum.

YILDIZ DAÄžLAR 2012-02-12 02:11:47 - 
selamün aleyküm saim abi abi diyorum çünkü artık bizden biri oldunuz bizim evde severek beğenerek izliyoruz inşaallah daha uzun yıllar devam eder bu program ve tabiki yeni projelerde belliyoruz türkiyeyimizi daha ön palana çıkaracak özellikle osmanlı imparatorluğunu şanlı tarihimizi yeni yetişen nesile doğru anlaşılır ve kalıcı bir biçimde tanıtmak anlatmak ve zihinlere yerleştirmek üzere bir program biz çok isteriz çünkü ben 27 yaşında bir bayanım etrafımda tarihinden ve hatta şimdiki türkiyeden bi haber yaşayan bi dünya insanlar var elimde imkanım olsa idi ben bunu yapardım ama rabbim bu fırsatı sizlere vermiş ve bu konudaki duyarlılığınızı ben sizi tarihimizle ilgili yayın yaparken hissediyorum umuyorum bu yönde çalışmalarınızda olur inşaallah başarılanızın devamını diliyorum ALLAH,a emanet olun


TÜM YAZILARA ULAŞMAK İÇİN...
Dünyaya en çok muz satan ülke (YENİ BÖLÜM YouTube kanalımızda)
Saim Orhan "Aykırı Soruları" Yanıtladı
Mesut Yar'dan Ayna'ya Övgü Dolu Sözler
Gezi-Belgesel Dalında Onbinlerce Öğrencinin de Tercihi Ayna
2012-2013 Yılının En Beğenilen Sunucuları
Ä°rlanda'da EÄŸitim
Bosna'ya Gitmenin Tam Zamanı
Zamanın Evliya Çelebi'si
Vardar Nehri'nin İkiye Böldüğü Başkent: Üsküp
Biraz 'Bari' Gelirsen Harran'ı Göreceksin
 



BASINDA AYNA

FOTO GALERİ


Belarus



Cibuti



Kanada 2014



Botswana



Süleymaniye



Maputo

Diğer GALERİLER için tıklayın...


VİDEO GALERİ


Costa Rica-1



Hong Kong-2



Hong Kong-1



Makau



Belarus



Panama-3

Diğer VİDEOLAR için tıklayın...

SAİM ORHAN'DAN GEZİ YAZILARI

RÖPORTAJLAR

ANKET


Anket Sonuçları



 

 

 

Site Üretim By Yaap | Copyright (c) 2009