Orta Afrika’ya gidiyoruz bu hafta. Toprak bakımından kara kıtanın küçük ülkelerinden birisi. Ayna bu hafta Burundi’den sesleniyor sizlere. Swahili, Kirundi ve Fransızcanın konuşulduğu topraklar. Hutu, Tutsi ve Tiva bu ülkenin kabileleri. Başkent Bujumbura pek çoğumuzun ismini bile bilmediği bir şehir. Nüfusu 1 buçuk milyon. Bu renkli ülkeyi birlikte dolaşıyoruz.
Başkentte elektrik yok!
Başkent Bujumbura ve diğer şehirlerde ciddi elektrik kesintisi yaşanıyor. Çoğu zaman elektrik verilemiyor başkente. Dönüşümlü olarak elektrik verilmeye çalışılıyor mahallelere. Koca şehri karanlık basıyor. Jeneratörü olan evler dışında tek ışık görünmüyor şehirde.
Pazarda ikinci el giysi ve ayakkabılar çok revaçta.
Başkent Bujumbura'dan ayrılıyor ülkeyi ve insanlarını daha iyi tanıma adına kırsal alanlara doğru harekete geçiyoruz. Yol üzerinde bir pazara uğruyoruz. İkinci el giysilerin fiyatı bu pazarda 1 TL. Bir dönem bu toprakları sömüren Avrupalıların kullanılmış giysileri satılıyor bu pazarda.
Tanganika Afrika'nın en derin gölü.
Tanganika gölünün sahili çok güzel. Ancak bulunduğumuz sahilde insanlar neden yüzmüyor diye merak ettik. Nedeni ise timsahlar. Boyları yaklaşık 8 metreyi bulan timsahların bu gölde yüzdüğünü söylüyorlar.
Palmiye yağı üretim tesisini geziyoruz.
Ülkede çok sayıda palmiye ağacı var ve bu palmiyelerden palmiye yağı elde ediliyor. İşte biz de bir palmiye yağı üretim tesisini geziyoruz. Palmiye ağacı meyvesinin çekirdekleri çıkarılıyor, kaynatılıyor ve makinede sıkılarak yağ elde ediliyor. Havuzlara dolan yağların ortamına bakılırsa temiz olduğu söylenemez. Hele hijyenik hiç değil.
Kasapta etler açık havada satılıyor.
Mubumbi isimli bir yerleşim birimine geliyoruz. Afrika usulü kasap dükkanı ve kebapçılar burada da karşımıza çıkıyor. Etler açık havada satılırken, bir taraftan da kebaplar ızgarada pişmeye devam ediyor.
Mısır tarlalarında çalışan öğrencileri izleyince çok şaşıracaksınız.
Bölge bol yağış aldığından ekili alanlarda otlar hızla büyüyorlar. Öğrencilerin vazifesi bu hızla büyüyen otları ayıklamak ve mısırların daha rahat büyümesine ortam sağlamak. Ders saatinde öğretmenleri gözetiminde tarlada çalışıyor onlar.
Dünya kalitesinde çaylar yetişiyor Burundi’de.
Çok büyük çay çiftlikleri var bu ülkede. Çay Burundi’nin en önemli ihraç kalemlerinden. Çok yağış alan bir bölge olduğundan dolayı da Dünya kalitesinde çaylar yetişiyor.
Burundi 2. bölümümüzün fargmanını izlemek için tıklayınız: http://www.youtube.com/watch?v=okT-LSDD_iU&feature=youtu.be