Ayna rotasını Afrika’ya çeviriyor bu hafta. Türk televizyonları arasında Zimbabwe ile ilgili program yapan ilk Türk televizyon ekibi olarak renkli görüntüler getiriyoruz ekranlarınıza.
Eski bir İngiliz sömürgesi olan ülkenin doğal kaynakları çok zengin. Elmas açısından o kadar zengin ki bugün Dünya elmas üretiminin %25'inin Zimbabwe'de yapıldığı ifade ediliyor. Ancak Zimbabwe halkı yoksul ve işsizlik oranı da bir hayli yüksek.
Kendi parası tedavülde olmayan bir ülke Zimbabwe.
Bu ülkenin para birimi Zimbabwe Doları. Ancak çok yüksek enflasyondan dolayı Zimbabwe Doları 1990 yılında tedavülden kaldırılmış. Bu yüzden Zimbabweliler ülkelerinde Amerikan Doları ya da Güney Afrika Randı kullanıyorlar. Ayrıca Botswana Pulası ve İngiltere Sterlini de bu ülkede alışverişlerde geçiyor.
Baobab meyvesini daha önce hiç gördünüz mü?
Başkent Harare’de Mbare pazarını geziyoruz. Bu Pazar Zimbabwe’nin en büyük meyve ve sebze pazarı. Birbirinden farklı tropikal meyveler tezgahlarda sıralanmış. Bizim dikkatimizi Baobab ağacının meyvesi çekiyor. Hem tatlı, hem ekşi ve kuru olan bu meyveyi Zimbabweliler çok seviyorlar. Daha önce hiç görmediğimiz tropikal meyvelerle pazar yolculuğumuz devam ediyor.
Zimbabwe’nin en meşhur yemeği Sadza.
Mereki isimli geleneksel lokantaların olduğu bir noktaya geliyoruz. Mısır unu ve sudan yapılan Sadza Zimbabwe’nin meşhur yemeği. Domuz eti kebaplar ızgaralarda pişmeye devam ediyor. Sadzayı işte bu ızgara etlerle ya da sebze yemeğiyle birlikte ekmek niyetine yiyorlar. Etrafımızı saran Zimbabweliler bir tabak dolusu sadza ve tavuk etini saniyeler içerisinde elleriyle yiyerek tüketiyorlar.
Buradaki çocukların görevi tulumbalardan çektikleri suları kovalarla evlerine taşımak.
Zimbabwe seyahatimizde kırsal alanlara doğru ilerliyoruz. Şehir merkezlerinde şebeke suyu var ancak kırsal alanlarda evlerde sular akmıyor. Halk su ihtiyacını tulumbalardan sağlıyor. Oyun çağındaki çocuklar kovalara doldurdukları suları başlarında ya da el arabalarında taşıyarak çok uzaklardaki evlerine götürüyorlar. Çok acı bir durum doğrusu.
Afrika piyanosu imbira.
İmbira Zimbabwe’de doğmuş bir enstrüman. Bugün farklı ülkelerde de imbira kullanılıyor. İmbira için Afrika piyanosu desek herhalde yanlış söylemiş olmayız. Zimbabweli bir grup bizim için hem imbirayı çalıyor, hem de yerel şarkılarını söylüyorlar.
Zimbabwe bölümümüzün fragmanını izlemek için tıklayınız: http://www.youtube.com/watch?v=tf8GKld8MoI&feature=youtu.be