Ayna bu hafta sizleri bizim hiç de tanıdık olmadığımız bir ülkeye, Zambiya’ya götürüyor.
Yemyeşil bir ülke burası. Toprak bakımından Türkiye’den daha küçük. Başkenti Lusaka. Bu farklı ülkeyi bizimle keşfetmeye hazır mısınız?
Zambiya’da 73 faklı dil konuşuluyor
Ülkede 73 farklı kabile var. Her kabilenin de kendi yerel dili var. Ancak ülke İngilizler tarafından sömürüldüğü için halkın %80’ni İngilizce konuşuyor. 12 tane resmi dil var ülkede. Bu 12 resmi dilden birisi de İngilizce.
Bu insanlar elde çekiçlerle sabahtan akşama kadar taş kırıyorlar
Başkent Lusaka seyahatimizde yol kenarında taş kıran insanlara rastlıyoruz. Gün boyu taşları kırmaya devam ediyorlar. Onların taş kırma makineleri olmadığı için elleriyle yapıyorlar bu işi. Kırdıkları taşları da kovalarla satıyorlar. Taşların bir kovası 10 bin Kwacha, yani sadece 2 Dolar.
Bu ülkede briketler elle yapılıyor
Afrikalı işçiler ellerinde kalıplarla briket yapmaya devam ediyorlar Afrika sıcağında. 3 işçi günde 300 briket üretebiliyormuş. Yolculuğumuz sırasında farklı yerlerde de elle briket yapılan üretim yerleri görüyoruz.
Zambiyalıların milli yemeği "Şima"
Lusaka Pazar yerinde öğle yemeklerini yiyen Zambiyalılara rastlıyoruz. Tabaklarında milli yemekleri olan Şima'yı görüyoruz. Şima mısır unuyla suyun karıştırılmasıyla oluşuyor. Zambiyalıların her öğününde şima oluyor. Fakir olanlar sadece bu şimayı yerken, zengin olanlar yanında beyaz yada kırmızı etle tüketebiliyor. Yanımızdaki Zambiyalılar da başlıyorlar elleriyle şimayı yemeye.
Lusaka’nın en büyük pazarını dolaşıyoruz
Zambiya’nın da en büyük pazarı burası. Adı Soweto Market. Tıklım tıklım dolu olan pazar ucuz olduğundan dolayı çok rağbet görüyor. Kameramızdan hoşlanmayan pazarcılarla karşılaşıyoruz. Kimi elleriyle yüzünü gizliyor, diğeri yönünü değiştiriyor, kimisi de kaçıyor. Çekim yapmak hiç kolay değil buralarda.
Kepçenin 1 dakikada yapabileceği iş onların saatlerini alıyor
Kumu kamyona kürekle dolduruyorlar. Sıcağın bağrında yapmak hiç de kolay değil ama onlar için yapacak başka bir şey de yok. Bir Afrika manzarasıyla karşı karşıyayız yine…
Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Banda çok sıcak karşılıyor bizi
Daha önceden Türkiye’yi ve Türkleri bilmeyen Zambiya Cumhurbaşkanı Türk Koleji yetkililerini ülkesinde tanıdıktan sonra Türkiye’ye ilgisi çok artmış. Ardından Türkiye yaptığı ziyaretle Türkiye’den çok etkilenmiş. Türkiye’yi ziyaretinde yaşadığı ilginç bir anısını da Ayna mikrofonlarına anlatıyor Cumhurbaşkanı.
Hepsi ve daha fazlası için 12 Mart Cumartesi akşamı Ayna’da buluşalım.