Ayna bu Cumartesi İtalya serüvenindeki son bölümüyle sizlerle buluşuyor. Bu seferde Ayna objektifini İtalya’nın diğer önemli bölgelerine Venedik, Pompei ve Napoli’ye çeviriyor…
Alışılageldiğimiz Özel Araçların ve Toplu Taşıma Araçlarının Olmadığı Bir Şehir
İtalya’da bir şehir… Alışılageldiğimiz manada ne özel araçlar ne de toplu taşıma araçları var. Ve tabii ki trafik de yok. İnsanlar geç kalma derdi olmadan işlerine rahatlıkla gidebiliyorlar. Şehrin içinde akan kanallar onlara bu imkânı sunuyor. Evet, Venedik’ten bahsediyoruz. 170 kanal ve 416 köprü ile belki de dünyada trafiğin olmadığı ender yerlerden bir tanesi…
Venedikli Değilsen Gondolcu Olamazsın
Venedik deyince insanın aklına hemen gondol ve gondolcular geliyor. Şehrin taşımacılık işinin neredeyse tamamı gondollar aracılığıyla yapılıyor. Koyulan kurala göre de gondolcu olabilmenin ilk şartı Venedikli olmak. Eğer Venedikli değilseniz gondolcu olmanız imkânsız.
Dünyaca Ünlü Venedik Kahvesinin Kökeni de Osmanlı’ya Dayanıyor
Venedik’e ilk kahve 1615 yılında geliyor. Osmanlı ile ticaret yapan Venedikli tüccarlar Türk kahvesine hayran kalıyorlar ve şehirlerine götürüyorlar. İlk kahvehane ise 1683’te San Marco Meydanı’nda Osmanlı tüccarları tarafından açılıyor. Günümüze kadar devam eden bu kahve serüvenini merak ettiyseniz İtalya III. bölümünü sakın kaçırmayın.
Venedik’te Gondolların Rengi Neden Siyah
1560’lı yıllarda korkunç bir veba salgını yaşanmış. 250 bin nüfuslu Venedik’in 50 bininin ölmesine neden olan bu salgın halkta büyük bir trajediye neden olmuş. Bugün turistlerin gezdiği gondollarda o dönem cesetler taşınmış. Ve bu trajedinin anısına o gün bu gündür gondollar hep siyaha boyanmış.
Lavların Altında Saklanmış Bir Şehir
Pompei… Bundan tam 2000 yıl önce Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla tarih sahnesinde silinen değil saklanan bir şehir. Saatte 60 ile 85 km hızla akan lavlar şehri bir anda adeta yutmuş. Üzerine çöken lav perdesi ile de günümüze kadar o anki haliyle korunmuş Pompei şehri.
Taşlaşmış İnsanların Sırrı
Hızla akan lavlardan kaçamayan insanlar panik içinde hangi konumdalarsa o halde adeta donup kalmışlar. Üzerlerine çöken lav tabakasıyla da vücutları taşlaşarak günümüze kadar korunmuş. Taşlaşan insan bedenleri bizlere o dehşet anını anlatıyor. Konuşamıyorlar, fakat taşlaşan cesetler her şeyi anlatıyor. Peki, neden Pompei bir anda 40-45 bin kişilik nüfusuyla ortadan yok oldu?
Bu sorunun cevabı İtalya III. bölümde veriliyor. Birbirinden ilginç İtalya görüntüleri ve merak ettiğiniz tüm konular bu Cumartesi saat 22:50’de Ayna Programı farkıyla sizlere ulaşıyor.