Ayna bu hafta Avrupa’dan sesleniyor sizlere. Yılda 80 milyon turistin ziyaret ettiği Fransa’yı Ayna farkıyla izlemeye hazır mısınız?
Koca sarayda hiç tuvalet yok
Fransa’daki turumuza Versay Sarayı ile başlıyoruz. Kimilerine göre Avrupa’nın en büyük sarayı o. 20 bin kişi aynı anda bu sarayda yaşayabiliyor. İşte bu denli büyük bir sarayda hiç tuvalet yok.
Paris’in sembolü Eiffel Kulesi
1887-1889 yılları arasında yapılan Eiffel Kulesi 324 m yüksekliğinde. Yapımında 10 bin 100 ton demir kullanılmış. 3 kademeden oluşuyor kule. Asansörle kulenin 2. katına çıkıyoruz. Paris’i ikiye bölen Sen nehri karşımızda. 115 m yükseklikten manzara muhteşem görünüyor. Manzarayı daha da yüksekten seyretmek için yine asansörle kulenin 3. katına çıkıyoruz. Bulunduğumuz yükselti 276 m. İntihar vakalarını önlemek için bu katı demir korkuluklarla kapatmışlar. İnsanlar Eiffel Kulesine çıkabilmek 1-1.5 saat kuyrukta bekliyorlar. İlk yıllarda Fransızlar tarafından bir demir yığını olarak görülen ve şehrin manzarasını bozduğu söylenilen kule bugün turistlerin akınına uğruyor.
Paris’in meşhur caddesi Şanzelize
Yaklaşık 2 km uzunluğundaki Şanzelize caddesindeki gezimize Zafer Takından başlıyoruz. 50 m yüksekliğindeki dev anıt 12 caddenin kesiştiği noktada. Şanzelize’de ünlü alışveriş mağazaları, kafeler lokantalar ve eğlence merkezleri sıralanmış. Şanzelizedeki gezimiz Concorde meydanında sona eriyor. 8 hektar büyüklüğündeki bu meydan Avrupa’nın en büyük meydanlarından bir tanesi.
Fransa’da 500 civarında farklı peynir türü var
Paris’te bir peynir dükkanına giriyoruz. Müşterisi bol olan dükkanda 180 farklı çeşit peynir bulunuyor. Fiyatları 15 Euro’dan başlayıp 70 Euro’ya kadar çıkıyor. Peynir ne kadar bekletilirse o kadar lezzet kazanıyor diyor dükkan sahibi.
Dünyanın en büyük müzelerinden Louvre müzesi
Eskiden saray olan Louvre müzesini yılda 8 milyon 300 bin kişi ziyaret ediyor. Leonardo Da Vinci’nin eseri Mono Lisa tablosunun etrafı ziyaretçi kaynıyor. Tablo kurşun geçirmez bir camla korunuyor.
Bu trüfün kilosu 4 bin Euro
Fransız halkı tarafından çok sevilen trüf mantarın bir türü. 100 farklı trüf türü olsa da ancak 6’sı yenilebilecek türden olanlardan. Tadına baktığımız trüfün kilosu 4 bin Euro. Fiyatının yüksek olmasından dolayı gramla satılıyor.
Fransa seyahatimizde son olarak FATİAD Başkanı Nevzat Ceylan ile görüşüyoruz.