Ayna’nın Katar’daki yolculuğu tüm hızıyla devam diyor.
Katar Ortadoğu’nun zengin ülkelerinden birisi. Basra körfezinde bir yarımada üzerinde kurulu. Karadan tek bir komşusu var bu ülkenin. O da Suudi Arabistan.
Katar’da tüm yetkiler Emir’de toplanmış.
Ülke siyasi olarak mutlak monarşi ile yönetilen bir Emirlik. Eskiden beri Al Thani aşiretinin yönettiği ülkenin emiri Şeyh Hamad bin Khalifah al-Thani. Şeyh Hamad, ülkenin en güçlü siyasi kimliği. Tüm yetkiler Emir’de toplanmış olup, Bakanlar Kurulu ve Başbakan Emir tarafından atanıyor. Katar, Emir Şeyh Hamad önderliğinde sosyal ve ekonomik alanlarda reformlar yaparak hızlı bir kalkınma süreci sergiliyor. Ülkede 35 sandalyeli Meclis-üs Şüra isminde bir meclis var.
Deve yarışlarında 1. gelen devenin yetiştiricisine 1 jeep veriliyor.
Arap kültüründe deve yarışları çok önemli. Artık develer insansız koşturulduğundan devenin hızlı koşmasını uzaktan kumandalı robot kamçı sağlıyor. Bu robotta aynı zamanda deveyi hızlı koşturtacak sesli komutlar da var. Teknolojiden deve yarışları bile nasiplerini almışlar. Bu duruma en çok memnun olanlar ise koşarken üzerlerinde bir insan taşımak zorunda olmayan develerdir herhalde. Yarışın sonunda da 1. olan devenin sahibine değil de yetiştiricisine 1 jeep veriliyor.
Katarlıların en büyük eğlencesi çölde safari.
Çölde bir kum tepesindeyiz. Katarlılar burada safari yapıyorlar. Araçlarıyla ve ATV’leriyle bu dik yokuşu tırmanıyorlar.
Katarlılar burunlarını birbirine deydirerek selamlaşıyorlar.
Başkente yaklaşık 45 dakika uzaklıktaki bir Arap çadırındayız. Arap geçlerle sohbetler ediyoruz. Katarlılar geleneklerini, göreneklerini hala yaşatıyorlar. Eğer uzun zamandır görüşmüyorlarsa, 3 kez burunlarını ve sağ yanaklarını değdirerek selamlaşıyorlar. Çadıra yeni gelenlerle biz bile burun buruna ve yanak yanağa selamlaşıyoruz
İnternet Katar’daki tüm parklarda bedava.
Katar devletinin güzel bir hizmetini görüyoruz parklarda. İnternet Katar’daki tüm parklarda bedava. Katarlılar bu parklarda, açık havada internette sörf yapmanın zevkini yaşıyorlar. İşte Katar’ın bir gerçeği daha Doha’da.
1961 yılında İngilizler bu ülkeye su satıyorlarmış.
Yılda 60 bin kişinin ziyaret ettiği Şeyh Faysal’ın müzesini geziyoruz. Müze dev bir alana kurulu ve içinde yüzlerce eser var. Emir ailesinden olan Şeyh Faysal’ın kendi özel müzesi burası. Müzede ilgimizi çeken ise İngilizlerin Katarlılara 1961 yılında sattıkları su kavanozları.
Eğitim Şehri olarak anılan dev bir merkezi geziyoruz Doha’da.
Eğitim Şehri projesiyle Katar, ünlü pek çok Amerikan üniversitesinin Katar’da kampüsünü açarak dünyada benzeri olmayan bir adım atmış durumda. Şu ana kadar Carnegie Mellon, Weill Cornell, Texas A&M, Georgetown, Virginia Commonwealth, Northwestern gibi dünya sıralamasında ilk 50 içinde yer alan üniversitelerinin Qatar’da kampusleri var. Katar’daki bu üniversitelerde okuyan ve mezun olanlar aynı üniversitelerin Amerika kampüslerinin tüm ayrıcalıklarına ve diplomasına sahip oluyorlar. Üniversite okumayı Amerika’da hedefleyen Türk insanı icin 10-12 saat uçak yolculuğu yerine 3.5-4 saatte ulaşılabilen Katar eğitimde farklı bir fırsat.