Ayna bu hafta sizleri Amazon ormanlarının derinliklerinde heyecan dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Amazon eyaletinin başkenti Manaus şehrine giden Ayna ekibi turuna Kara Nehir ile başlıyor.
Amazon Nehri’nin kollarından biri olan Kara Nehir çay rengindeki suyundan dolayı bu adı taşıyor. Çok yağış alan bölgede yağan yağmura rağmen tekneyle yolculuğumuza devam ediyoruz.
Amazon bölgesi yüzlerce balık türüne ve binlerce farklı bitkiye ev sahipliği yapıyor.
Nehirde yaşayan timsahlar yerlilerin geçim kaynağı olmuş. Timsahları yakalayıp turistlere göstererek para kazanıyorlar. Biz de 2 metre uzunluğunda bir timsah görüyoruz yerli Ecivaldo’nun elinde. Suyun üzerine kurulu bir yaşam onlarınki… Su üzerine kurdukları motorlu evlerini nereye isterlerse oraya taşıyorlar.
Bu sular aynı zamanda dev anakondalara da ev sahipliği yapıyor. Boyları 11 metreyi bulan anakondalar da yine yerliler için geçim kaynağı… Karşılaştığımız yerli gençlerin yakaladıkları 3 metrelik anakondayı elimize alıyoruz. Anakonda zehirsiz olsa da güçlü kasları sayesinde avını boğarak öldürüyor.
Turizme bir hayli hizmet eden bölgede sular üzerine kurulu bir de otel bulunuyor. Dünyaca ünlü müşterileri de olan otele ancak helikopter ya da tekne ile ulaşılabiliyor. Biz de ay ışığında teknemizle otele gidiyoruz.
Sabah sıra dışı otelde çekimlerimize devam ediyoruz. Kazıklar üzerinde duran otel dünyanın en egzotik 5 otelinden biriymiş.
Bölgedeki sığ sularda yaşayan piranhaları ve pembe renkli tatlı su yunuslarını görüntülemek üzere tekrar tekneyle yola çıkıyoruz. Kendi imkânlarımızla yakaladığımız bir piranhayla çok keskin dişlere ve güçlü çene yapısına sahip bu balığı yakından görme imkanına sahip oluyoruz. Oltayla avladığımız piranha, piranha türleri içinde en agresif olanıymış.
Timsahların, anakondaların ve piranhaların yaşadağı devasa Amazon Nehri’nde pembe tatlı su yunusları da yaşıyor. Turistler nehirde yaşayan diğer tehlikeli hayvanlara rağmen suya girip yunusları elleriyle besliyorlar.
Dünya tatlı su miktarının % 20’sinin bulunduğu Amazon bölgesinde Ayna olarak Kara Nehir ile Amazon Nehri’nin tam kesiştiği noktada suların birbirine niçin karışmadığı sorusunun cevabını da ekrana getiriyoruz.
Brezilya 2. bölümümüzün fragmanını izlemek için tıklayınız: https://www.youtube.com/watch?v=X0BXcpes9tQ