Ayna olarak Süleymaniye’den çok farklı konularla ekranlarınızda olmaya devam ediyoruz.
Günde 10 bin ekmek üretilen Khaje Khanım ekmek fabrikasından ilginç kareler Ayna’da.
Süleymaniye gezimizde Khaje Khanım ekmek fabrikasını sizler için görüntülüyoruz. Hummalı bir çalışma var içeride. Çalışanların çoğu bayan. Bölge insanı sıcak ekmek sevdiğinden fırınlar günün farklı saatlerinde ekmek çıkarıyorlar. 6 çeşit ekmek çıkarılan fabrikada Süleymaniyelilerin en çok sevdiği ekmek türünün yapılış hikayesini izleyeceksiniz bölümümüzde.
Bu köyde ağaç kesmek, hayvan öldürmek ve sigara içmek yasak.
Süleymaniye kırsalında Karadağ bölgesine geliyoruz. Şeyh Mustafa köyünde bölgenin ileri gelenlerinden Şeyh Diler bey karşılıyor bizi. Yöresel yemeklerin sunulduğu çok güzel bir sofra hazırlanmış bizim için. Şeyh Mustafa köyünün 50 civarındaki köy içerisinde okulu ve sağlık ocağı olan tek köy olduğunu öğreniyoruz. İnşa ettikleri barajı da gezdiğimiz köyden güzel anılarla ayrılıyoruz.
Saddam Hüseyin casuslarının bile çözemediği dil Havrami lehçesi.
Havrami, Havraman bölgesinde konuşulan bir lehçe. Kürtçede Havrami lehçesi o kadar farklı ki Sorani ya da Kırmançi konuşanlar bu lehçeyi anlayamıyor. Saddam casuslarının bile bu lehçeyi çözemediğini öğreniyoruz. O dönemlerde özellikle telsiz konuşmalarında Havrami lehçesini konuşmayı tercih etmişler. Dünyada çok nadir konuşulan bu dili merak ediyor ve sizler için Havrami lehçesi konuşanlardan bir sohbet görüntülüyoruz.
Bir dönem zulüm, işkence ve sorgulamaların merkezi Emne Sürekaa.
Saddam Hüseyin’in Süleymaniye’deki Emniyet Müdürlüğü binası olan Emne Sürekaa’yı geziyoruz. Bugün müze olarak kullanılan Emne Sürekaa biz zamanlar nice zulüm, işkence ve sorgulamaların adresi olmuş. Bahçesinde sergilenen tank, zırhlı araç ve topları görüyoruz. Binalardaki mermi ve kurşun izleri o dönemin şahitleri. Emne Sürekaa’da işkence odalarını geziyoruz. O dönemde yapılan işkence metotlarından canlandırmalar sergileniyor odalarda. Burada sorgulama yapılanlardan hiç sağ çıkan olmamış.

Süleymaniye’de Osmanlı şehzadelerinden Abbas Paşayı ziyaret ediyoruz.
Abbas Paşa Osmanlı padişahlarından 5. Murat’ın torunu. Sultan 5. Murat’ın oğlu Ali paşa babasının ölümünden sonra Türkiye’yi terk eder ve Süleymaniye bölgesine yerleşir. Abbas Paşa ise babasının bir Osmanlı şehzadesi olduğunu Ali Paşa 103 yaşına geldiğinde öğrenir... Bir Osmanlı şehzadesinin ilginç hayat hikayesi Ayna mikrofonlarından geliyor ekranlarınıza.
Süleymaniye 2. bölümümüzün fragmanını izlemek için tıklayınız: http://www.youtube.com/watch?v=crcTHMTIcJ8&feature=youtu.be