Ayna olarak bize çok uzak olmayan topraklardan sesleniyoruz bu hafta. Her gün büyümeye ve gelişmeye devam eden kültür başkenti Süleymaniye’den renkli görüntülerle ekranlarınızdayız.
Süleymaniye’de seyyar dövizciler işbaşında.
Süleymaniye çok güvenli bir şehir. Şehrin işlek cadde ve sokaklarında seyyar dövizciler deste deste paralarla tezgahlarını kurmuş müşteri bekliyorlar. Çarşıda bir dövizciyle sohbetimizde Süleymaniye’de Türk parasının da çok rahatlıkla diğer paralara çevrildiğini öğreniyoruz.
Bu şehirde camiye giden dükkan sahipleri dükkanlarını kilitlemiyorlar.
Çarşı ve pazarda dolaşırken çok sayıda açık bırakılmış dükkan görüyoruz. Bu dükkanların önüne ya bir branda serilmiş, ya bir değnek uzatılmış ya da sadece bir tabure konmuş. Süleymaniye o kadar güvenli bir şehir ki dükkan sahipleri camiye namaz kılmaya giderlerken dükkanlarını bu şekilde açık bırakıp gidiyorlar. Dükkan sahibi namazını kılıp gelene kadar hiç kimse de bu dükkanlara girmiyor.
Süleymaniye’de et fiyatları değişmiyor.
Şimdi de belediye pazarını geziyoruz. Kasapların olduğu bölüm oldukça hareketli. Burada dana, kuzu ve keçi etlerinin kilosu hep aynı. Etin kilosu 16 bin Irak dinarı. Bu da 24 Türk Lirası yapıyor. Buralarda keçi eti ise hiç tutulmuyor. Daha çok kuzu ve dana eti tercih ediliyor.
Süleymaniye’de tespihler ne kadar uzun olursa o kadar makbul.
Süleymaniye tespihleriyle de çok meşhur. Tespih kültürlerinin bir parçası. Sokaklarda çok sayıda elinde tespih sallayan Süleymaniyelilere rastlıyoruz. Buradaki tespihlerin taneleri 33’lük, 99’luk değil, 111, 260 ve üzeri olarak devam ediyor. Tespih ne kadar uzun olursa o kadar çok tercih ediliyor. Biz de bir tespih dükkanında Süleymaniye tespihlerini sizler için tanıtıyoruz. Tespihlerin fiyatları ise rengine, tanelerin büyüklüğüne ve uzunluğuna göre değişiyor. 5 Türk Lirası ile 3 bin Türk Lirası arasında bu dükkandan tespih alınabiliyor.
Çayhaneler bu şehrin olmazsa olmazlarından…
Çayhane kültürü çok yaygın Süleymaniye’de. Neredeyse adım başı bir çayhaneye rastlıyoruz. Çayhanede çaylar odun kömüründe ve porselen demlikte demleniyor. Şeker ise neredeyse çay bardağının yarısına kadar dolduruluyor. Çayı bol demli içen Süleymaniyeliler çay tabağından da çay içmeyi seviyorlar.

Süleymaniye’ye has bir köfte sabunkaran köftesi.
Süleymaniye’de bir aileye misafir oluyoruz. Bizim için Süleymaniye’nin meşhur yemeği sabunkaran köftesi hazırlamışlar. Köfte o kadar büyük ki diğer bir adı da Osmanlı güllesi. Hep birlikte sofraya oturup bu dev köftenin tadına bakıyoruz. Yapımı oldukça zor olan bu büyük köftenin püf noktaları Ayna’da…
Süleymaniye bölümümüzün fragmanını izlemek için tıklayınız:http://www.youtube.com/watch?v=775sdGbEzfM&feature=youtu.be