Ayna bu Cumartesi Moritanya ve Mali’den seslenecek sizlere. Seyahatimize hem Afrika hem de Arap kültüründen izler taşıyan ülke Moritanya’dan başlıyoruz.
Moritanya kültürü Moritanya kıyıları dünyada balığın en bereketli olduğu bölgelerden. Okyanusun hemen yanı başındaki halde birçok farklı türde balık satılıyor. Balık Moritanya’nın en önemli ihraç maddelerinden. Moritanya halkının büyük çoğunluğu geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor.
Ayna olarak başkent Novakşot yakınlarında bir deve pazarına gidiyoruz. Devenin eti de sütü de çok makbul bu ülkede. Bir tarafta yavru develer diğer tarafta heybetli anne develer… Çölün ortasına kurulu bu deve pazarını dolaşmak tam bir seyirlik keyif.
Çölün ortasına kurulu deve pazarından çölün ortasındaki bir çadıra düşüyor yolumuz. Kırsal alan anlamına gelen “badiye” Moritanya kültürünün vazgeçilmez bir alışkanlığı. Yazın şehirdeki evlerini bırakıp uçsuz bucaksız çölün ortasına kurdukları çadırlarda yaşıyorlar. Kimi Moritanyalılar hafta sonu tatillerini bile çadırlarda değerlendiriyorlar.
Moritanyalı erkeklerin geleneksel kıyafeti “darra’a”. Baştan aşağı uzun bir cübbe şeklinde giyilen darra’a fiyatları, üzerindeki işlemeye göre 3 $ ile 1000 $ arasında değişiyormuş.
Deniz kabuğu yüklü kamyonlar görüyoruz sık sık. Ülkede kum çok olsa da olmayan çakılın yerini deniz kabuğu dolduruyormuş. Ev yapımında kullanılan briketlerin harcına hep deniz kabuğu karıştırılıyormuş.
Ayna Afrika topraklarındaki yolculuğunu sürdürüyor. Bu kez yine ismini pek duymadığımız bir Batı Afrika ülkesi Mali’deyiz. Hiçbir deniz ve okyanusla bağlantısı olmayan bu ülkenin kuzeyi çöllerle kaplı.
Başkent Bamako sokaklarında birçok ilginç manzara bekliyor bizi. Afrika’nın kimi köşelerinde olduğu gibi burada da insanlar 21. yüzyılda başka bir zamanı yaşıyor adeta. Yol kenarlarında arabaları bozulanlar için hazır bekleyen seyyar tamircilerle karşılaşıyoruz. Çok büyük olmayan problemler için bu açık hava tamircileri halka hizmet veriyor.
Mali’de her eve şebeke suyu verilemiyor. Halk su ihtiyacını devlete ait şehirdeki ana borulardan temin ediyor. Bu problem de kimileri için bir geçim kaynağı olmuş. Şehirdeki ana borulardan suları eşeklere yükleyip halka dağıtarak para kazanıyor, kimi Malililer.
Başkent Bamako’da inşaatlarda kullanılan kumun tamamı Nijer Nehrinden çıkarılıyor. Nehirden kum çıkarma işi tamamen insan gücüyle yapılıyor. İnsanlar kayıklarla nehirde açılıyor, suya dalarak dipten kumu kovayla çıkarıp kayığa yüklüyor. Dolan kayık kıyıya getiriliyor ve eşek arabalarıyla inşaatlara taşınıyor ve Nijer Nehri her gün aynı manzaraya tanıklık ediyor.
Mali’de kadınlar da erkekler kadar hayatın içinde; hayatın yükünü sırtlarında taşıyorlar Malili kadınlar. Bir taraftan çocuklarını sırtlarına bağlamış diğer taraftan da başında satacağı odunları taşıyan kadınlar… Evlerde tüp olmayınca kimi kadınlar da geçimlerini odun toplayıp satarak sağlıyor.
Moritanya ve Mali bölümümüzün fragmanını izlemek için tıklayınız: http://www.youtube.com/watch?v=6LIb7nQzCK4&list=UU1yy8pDE57PLf4It2_Er_7g