Ayna bu hafta ilginç ülke Hindistan’dan farklı karelerle ekranlarınıza geliyor. Sokak aralarında, caddelerde birbirinden ilginç manzaralar bekliyor sizi. Hindistan renklerin ve zıtlıkların ülkesi…
Ülke nüfusunun % 82’si Hindu. Hinduizm bir dini gelenekler derlemesi. Bu dinin bir kurucusu ya da kutsal kitabı yok. Çok tanrılı bir din olan Hinduizm’de insanlar kendi elleriyle yaptıkları tanrılara tapabiliyorlar. Ayna Hindistan’da mermerden tanrıların yapıldığı bir atölyeyi görüntüledi.
Ülkede Hinduizm’in getirdiği kast sistemi yüzyıllardır devam ediyor. Kast sisteminin de etkisiyle zengin ile fakir arasındaki uçurum çok büyük. Ayrıca kastlarda değişim olmadığından zenginler hep zengin, fakirler hep fakir.
Ülke nüfusunun yoğunluğu trafikte karmaşayı da beraberinde getiriyor. Bu karmaşa bir başka karmaşa ile çözülmeye çalışılmış; arabaların üzerinde “lütfen korna çalın” yazıyor.
Ülkenin birçok yerinde olduğu gibi başkentte de her an ilginç bir manzara ile karşılaşabiliyorsunuz. Açık hava berberleri iş başında sokakta. Ülkede kimi insanların geçim kaynağı ise yılan oynatıcılığı. Saim Orhan’ın piton yılanını boynuna sarması ve kobraların gösterileri de yine Ayna’da.
Ayna olarak Hindistan’ın Müslüman idarecilerinden Şah Cihan tarafından yaptırılan Kırmızı Kale’yi de ekrana getiriyoruz. Ülke 1947 yılında bağımsızlığı kazandığında Hindistan bayrağı ilk kez buraya dikilmiş. Görkemli kale aynı zamanda dünyanın en gösterişli saraylarından bir tanesi.
Ayna bir dönem Hindistan’ı idare eden Şahların hazinlerinin saklandığı Agra Kalesi’ni ekrana getiriyor. Bu kale Hindistan’ın en önemli ve en meşhur Kalesi. Çok sayıda ünlünün ziyaret ettiği kale seyyahların da uğrak yeri.
Ayna’nın savaşçıların ülkesi diye adlandırılan Racastan eyaletinde fillerle yaptığı yolculuktan ilginç kareler yansıyacak ekranlara. Racastan’ın başkenti Jaipur’da Amber kalesi yüksek bir tepe üzerine kurulu.
1 milyar 100 milyon’dan fazla nüfusuyla dünyanın en çok nüfusa sahip ülkelerinden biri olan Hindistan, trafikte ineklerin, maymunların, deve arabalarının ve birçok farklı ulaşım aracının bir arada bulunduğu bir ülke. Özellikle kutsal sayılan inekler her an her yerde karşınıza çıkabiliyor. Ayna Hindistan cadde ve sokaklarından ilginç görüntülerle gelecek ekranlarınıza.
Hindistan’da sıradaki durağımız Kalküta. Kalküta Hindistan’ın komünizmle yönetilen tek eyaletinin başkenti ve Bombay’dan sonraki en kalabalık şehir. Bu şehir de ilginçliklerle karşılıyor Ayna ekibini.
İlk olarak bir sokak ütücüsünü görüntülüyor Ayna. Elektrik bağlantısı olmayan ütü yanan kömürlerin üzerine konularak ısıtılıyor.
Bu ülkede otomobillerde yan aynalar yok veya olanlar da kapalı tutuluyor. Hem yaya hem de araç trafiğinin bu kadar yoğun olduğu bir ülkede araç sahipleri birbirlerine çarpmamak için yan ayna kullanmamayı tercih ediyor.
Trafiğin bu kadar karışık olmasının bir diğer nedeni de trafikte seyreden araçların yanı sıra rikşa adı verilen, insanların taşımacılık yaptığı çek çeklerin ve daha birçok taşıma aracının trafikte seyir halinde olması.
Tüm bu karışıklıkların arasında şüphesiz en dikkat çekici manzara caddelerin kenarlarında banyo yapan insanlar. Sokakta banyo yapanlar Hindistan’ın sıradan manzaralarından. Zengin ve fakir arasındaki uçurumdan dolayı sokakta hayatlarını sürdürmek zorunda olan bir sürü insan var bu ülkede. En temel ihtiyaçlardan bile yoksunlar.