Bu hafta Sao Tome ve Principe ülkesinin bilinmedik köşelerini keşfetmeye devam ediyoruz.
Ülke o kadar küçük ki yollarının toplam uzunluğu 320 km.
Bu 320 km’nin 218 km’si asfaltlanmış. Diğerleriyse toprak yol. Başkentten yola çıkıyor ve Rolas adasına doğru ilerliyoruz. İlerlemesine ilerliyoruz ancak asfalt yol o kadar dar ki iki aracın yan yana geçmesi çok zor bu yolda.
Dalgalarla boğuşa boğuşa botla ilerliyoruz.
Ekvator çizgisinin geçtiği Rolas adasına ulaşmak için kara yolculuğundan sonra deniz yolculuğu yapıyoruz. Sıcak ve nemli havada güneşin altında zorlu bir yolculuk bu. Ekvatorda dik gelen güneş ışınları hakikaten çok etkiliyor insanları. Denizin dalgalı oluşundan dolayı hızlı yol alamıyor küçük botumuz. Bu da bizim daha da yanmamıza neden oluyor. Deniz yolculuğundan sonra adaya ulaşıyoruz. Bu sefer de tepeye ulaşmak için zorlu bir tırmanış bizi bekliyor…
1 adımda yarımküreler arası yolculuk yapıyoruz.
Ekvator çizgisinin geçtiği noktaya ulaşıyoruz. Çizilen ince çizgi ekvator çizgisini temsil ediyor. Çizginin bir tarafı Kuzey yarımküre, diğer tarafıysa Güney yarımküre. Biz de 1 adımda yarımküreler arası yolculuk yapmış oluyoruz.
800 metre yükseltide kahve bahçelerini geziyoruz.
Çok güzel kahve bahçeleri var burada. Sao Tome’de yetiştirilen Robusta kahve türü sert bir kahve. Arap kahvesi de yetiştirilen bu bölgede Robusta ile Arap kahvesini karıştırarak ta değişik bir tad elde ediyorlar.
Çikolatanın ham maddesi kakaonun hikayesi Ayna’da.
Kakaonun Sao Tome ekonomisinde çok önemli bir yeri var. Ülke ihracatının %80’nini kakao oluşturuyor. Biz de ülke için bu kadar önemli olan kakaonun hikayesini getiriyoruz ekranlarınıza. İlk olarak kakao meyvelerini görüntülüyoruz. Sadece ağaçların ince dallarında değil, gövdelerinde bile yetişen kakao meyveleri hasat zamanı gelince toplanıyor. Kakao meyvelerinden çıkarılan çekirdekleri fermantasyona tabi tutuluyor. Daha sonra kurumaya terk ediliyor. Kakao çekirdekleri 15-20 gün bu şekilde kurutulmaya bırakılıyor. Daha sonra kalitelerine göre ayrılan Kakao çekirdekleri çuvallara doldurularak ya ihraç ediliyor ya da Sao Tome’deki çikolata fabrikalarına gönderiliyor. Kurutulan kakao çekirdeğini kırıp tadına bakıyoruz biz de. Kakaonun tadı şekersiz çikolata gibi.